Jump to content

A Google befektet Afrika legnagyobb szélfarmjába

2015. 10. 21. 10:00

A Google nem csak Amerikában és Európában mer nagyban fogadni a megújuló energiaforrásokra – távolról sem. A cég ezúttal Afrika egyik legnagyobb szélfarmjában tervez beruházásokat, a Lake Turkana Wind Power Projectbe.

A kenyai telepbe a Google úgy fektet be, hogy felvásárolja a turbinák gyártóit, a Vestas-t, így 12,5 százalékos részesedést szerez a kész szélfarmban. A Lake Turkana ezt követően 310 MW energiát termelne kész állapotában, mely Kenya jelenlegi előállításának 15%-át teszi ki. Ez nem csak segítene az országnak átállni a megújuló forrásokra, de megbízhatóság szempontjából is nagy jelentőséggel bírna a régióban.

Természetesen a Google-nek ennél önösebb okai is vannak a beruházásra. A kenyaiak számára biztosított elektromosságnak hála újabb területeket sikerülne bekapcsolni az internetes vérkeringésbe és egyszersmind a netes reklámok fogyasztóközönségéve tudná tenni a cég a térség lakóit. Emellett szinten nem utolsó szempont a Google majdani adatközpontjai számára biztosított energiaellátás és infrastruktúra sem.

Összességében azonban nehéz önzőnek nevezni egy olyan befektetést, mely nem csak a környezetvédelemben, de egy teljes ország életminőségének javulásában is nagy jelentőséggel bír.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra