Jump to content

Ismerjük meg az új rekordot beállító asztronautát

2015. 10. 19. 13:00

Az űrhajósok munkáját máris sokan irigylik, ám Scott Kelly közülük is egy különleges eset. A Nemzetközi Űrállomás jelenlegi parancsnokának ez a 383. űrben töltött napja az ISS fedélzetén, melynek során felülmúlja a NASA előző rekordtartóját, Mike Fincke-t, aki 382 napon át élt az atmoszféránkon kívül.

Kelly jelenleg egy egyéves küldetésben vesz részt, noha az asztronauták általában csak hat hónapot töltenek egyvégtében egy expedíció során a Föld körül keringve, így a parancsnok más rekordokat is meg fog dönteni. Október 29-étől Kelly lesz az első, aki 216 napot töltött folyamatosan az állomáson, így legalább egy nappal lehagyja Michael López-Alegría előző csúcsát, aki 2006 és 2007 között állította be saját rekordját.

A tudományos kísérletek során, melyekben a parancsnok részt vesz, az egyik az űrhajós testének változásait követi figyelemmel, ugyanis Kelly-nek van egy egypetéjű ikertestvére, Mark, aki a szintén űrhajós volt, ám most a Földön tartózkodva szolgál referenciaként. A NASA mindkettőjük egészségét szorosan követi, így az ikrek rendszeresen kenetmintákat, nyálat, vért és székletet adnak le vizsgálatra, melyek számos analízis forrásául szolgálnak. Kelly parancsnok jövőre, március 3-án tér vissza a Földre 522 nap után.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra