Jump to content

Antidrón "puska": rádióhullámokkal az UAV-ok ellen

2015. 10. 15. 14:00

Az USA hadserege természetesen számtalan kreatív és pusztító ötlettel állt már elő az ellenséges drónókkal szemben, ám ezeknek jórésze nem vethető be biztonsággal civilek közelében. A Battelle azonban egy teljes új fejlesztés a DroneDefender műhelyéből, mely rádióhullámokkal zárja rövidre az UAV-okat.

„A fegyver hatékony lehet számos helyzetben a Fehér Ház gyepétől a bázisokon keresztül a külföldi nagykövetségekig sokfele, akár börtönök és emlékművek környékén is.” nyilatkozta Alex Morrow, a projekt tecnikai vezetője, majd hozzátette „A Battelle könnyedén és megbízhatóan képes semlegesíteni a fenyegetést.”

A különös külsejű eszköz nagyjából 4,5 kilót nyom, míg célpontjait akár 400 méteres távolságból is képes hatástalanítani. Amennyiben a fegyver ravaszát kezelője meghúzza, a „puska” elektromágneses energiát küld a kijelölt irányba, mely a legtöbbet használt GPS és ISM frekvenciákra van állítva. A célbaérő hullámok hatékonyan képesek kivonni a drónokat a forgalomból, hiszen megakadályozzák, hogy azok további parancsot kapjanak operátoraiktól. Az ötlet különösen jó ötletnek tűnik robbanószereket, bombákat szállító drónok megfékezésére. Az alábbi videó a rendszer működését szemlélteti.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra