Jump to content

Még jobb lesz a Google hangos keresés füle

2015. 09. 25. 12:00

Eddig valahogy értelmetlennek érezted, hogy az „OK Google-lel” nagy tömegben, zajban is próbálkozz? A kereső motor ezt követően, jobban hallja a neki feltett kérdéseket, akkor is, ha nagy zaj vesz körül, derült ki a cég kutatóinak blogjából.

A hangos keresés végre pontosabban képes kiszűrni hangodat akkor is, ha roppant zajos környezetben vagy és akár valós időben is el tudja végezni a szükséges analízist. Mindezt egy új szoftver tette lehetségessé, mely gyorsabb fonémapredikciójának hála előbbre képes várakozásokkal felkészülni a felhasználó szavaira.

További újdonság, hogy új akusztikus modell készült visszajelzés hurkokkal, melyek segítenek döntést hozni a hasonló hangzású betűk között. Gondolj például az angol „museum” szóra és a benne elhangzó j és u különbségére. A visszajelzés hurkokkal a szoftver a betűket és hangokat egyszerre fogadja be, míg egy levegővel beszélsz. Ehhez egy szintén új fejlesztésű memória cella volt szükséges, mely egy szofisztikált korlátrendszerrel működik együtt.

A Google megélesedett digitális füleit már Androiddal és iOS-szel is tesztelheted.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra