Jump to content

6,5 millió euróba kerülhet a Volkswagen botránya

2015. 09. 23. 16:00

Miután a vállalat beismerte, hogy dízelautói eredményeit elcsalta, a Volkswagen jelentős összeget különített el jó híre helyreállítására. A cég csak remélni meri, hogy 6,5 milliárd euró elegendő lesz a hibák orvosolására.

Mindenek előtt a vásárlók bizalmának helyreállításán kell dolgoznia a Volkswagennek, miután Amerikában kiderült, hogy az autógyártó járművei képesek voltak észlelni a tesztpadot és annak megfelelően korlátozni károsanyag-kibocsátásukat a szabályoknak megfelelő mértékig, míg normál használatban okádták magukból a mérget. A botrányban a megerősített számok szerint 11 millió Volkswagen és Audi modell érintett, melyek 2009 óta bocsátanak ki a határértékeket meghaladó mennyiségben nitrogénoxidot.

A Volkswagen szerint teljes erővel dolgoznak a szabálytalanságok áttekintésén, mely a dízelmotorok szoftverében rejlik. A cég emellett fenntartja korábbi állítását, mely szerint a szoftver problémája nem érinti a legtöbb autót, ám ezt a mondatot, még lehetséges hogy átértékelik.

A hatóságok eközben az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, Dél-Koreában és Olaszországban is megkezdték a Volkswagen elleni vádak összeállítását és az eset kivizsgálását. A Nép Autója máris visszahívott 500 000 eladásra szánt járművet, ám ennek ellenére is komoly bírságokra kell számítania, melyek azt sugallják, a Volkswagen örülhet ha az ügyre elkülönített összeg elegendő lesz ezek kifizetésére.

Forrás és fotó: engagdet.com
Írta: Ambróz Nóra