Jump to content

A másodpilóta miatt zuhant le a SpaceShipTwo

2015. 07. 30. 10:00

Kilenc hónap telt el azóta, hogy szörnyű katasztrófával ért véget a Virgin Galactic SpaceShipTwo útja. A kivizsgálás, mely azóta folyamatosan zajlott azonban csak most hozott eredményt. A felelősség a jókora része a másodpilótát terheli.

Már korábban is gyanították a baleset kivizsgálásán dolgozók, hogy a katasztrófa akkor történt, amikor a másodpilóta aktiválta a „feathering” rendszert, mely a faroknál található szárnyak mozgatása segítségével növelte a gép ellenállását a visszatéréshez. Mindez azonban jóval a szükséges Mach 1,4-es sebesség alatt történt, így a korai ellenállás miatt a SpaceShipTwo kisodródott és a Mojave-sivatagban zuhant le.

A pontosabb adatok még csak most érkeznek, ám a Virgin Galactic azt nyilatkozta, hogy örömmel veszi a részleteket. Remélhetőleg sikerül az esetből olyan tanulságokat levonni, melyek elejét veszik a privát űrutazással foglalkozó társaságnál a hasonló katasztrófáknak.

Az esetet kivizsgáló NTSB közzétett adatai szerint többeken is mulasztást követtek el, hiszen sok más mellett a pilóták nem voltak megfelelően felkészítve a helyzetre. A másodpilótán kívül az FAA is felelőssé tehető, hiszen több rendszer megfelelő ellenőrzése maradt el, ám végül a pilóta hibája volt az, mely közvetlenül okozta a balesetet.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra