Jump to content

Hawking és Musk tiltakoznak az fegyveres robotok ellen

2015. 07. 28. 10:00

Ha nem tetszik az állig felfegyverzett robotok ötlete, akkor cseppet sem vagy egyedül. Egy sor kutató és a technológiában jelentős személyiség (mint Elon Musk, Stephen Hawking és Steve Wozniak) is felemelte a hangját az olyan gyilkolásra képes robotok ellen, melyek emberi parancs nélkül dönthetnek.

A tiltakozók legnagyobb aggodalma egy „AI fegyverkezési verseny” lenne, melynek során világszerte robothadseregek épülnének ki és képesek lennének olyan dolgok végrehajtására, mint orgyilkosságok, egyes népek teljes elnyomása vagy nagyszabású népirtások. Nem beszélve arról, hogy a szószerinti értelmében „gyilkológépként” működő robotok rossz színben tüntetnék fel a mesterséges inteligenciát. Senkinek sem lenne előnyös, ha az emberek rettegnének azoktól a gépektől, melyek akár az életüket is megmenthetik pusztán azért, mert a halál és pusztulás jut róluk eszükbe.

Az összefogás során egy nyílt levél is készült, mely támogatja az ENSZ kezdeményezését, mely törvényileg tiltaná az ilyen eszközök fejlesztését. Ez ugyan nem akadályozná a nem tag országokat és cégeiket hasonló felszerelések gyártásában, mégis gátat szabna általános megjelenésüknek világszerte.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra