Jump to content

Az EU tisztázza a Uber mibenlétét végre

2015. 07. 22. 10:00

A Uber sokadjára ismétli el magával kapcsolatban, hogy a cég célja a fuvarok megosztása, ám ez az interpretáció most komoly teszteken kell, hogy keresztül verekedje magát. Az EU végre szeretné meghatározni, hogy szállító szolgáltatásról vagy valami másról van szó.

Egy spanyol bíró javaslatára az Európai Legfelsőbb Bíróság elérkezettnek látja az időt arra, hogy döntsön: a Uber az általános „digitális szolgáltatás” vagy ahogy állítja magáról egy szimpla „szállító tevékenység” kategóriába esik.

A döntés igazán fontos, hiszen amennyiben az előbbi, úgy az Európai Unió több országa is kénytelen lesz módosítani a Uberre vonatkozó szabályozáson, sőt lehetséges, hogy a szolgáltatás kitiltását is vissza kell vonniuk. Azonban, ha a Uber szálító cégként lesz elkönyvelve, úgy nem marad más választása, mint beszerezni mindenütt a megfelelő engedélyeket és bevezetni a kötelező biztonsági szabályokat, csakúgy, mint ahogy a taxi társaságok és más bérfuvarozással foglalkozó vállalatok teszik.

Noha a Uber számára kétségtelenül hatalmas győzelem lenne, ha megnyerné a vitát, mégis a jelenlegi legkomolyabb jogi mentőövét kockáztatja ezzel.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra