Jump to content

Pánik és evakuáció a Nemzetközi Űrállomáson

2015. 07. 17. 10:00

Kemény napja volt csütörtökön a Nemzetközi Űrállomás legénységének: egy régi orosz műhold keringett az ISS felé és a csapatnak már nem volt elegendő ideje az állomást eltéríteni az ütközés biztonságos elkerüléséhez.

Az ISS irányításának mindössze másfél órája volt a probléma kezelésére, így amellett döntöttek a legénységgel, hogy lezárják az egyes modulokat, hogy a lehetséges sérülést minimalizálják, míg a személyzetet egy Szojuz űrhajó belsejében helyezték biztonságba. Ilyen módon készen álltak az ISS elhagyására szükség esetén. Ez volt a negyedik alkalom, hogy a legénység a Szojuz fedélzetére volt kénytelen menekülni.

Az ISS lakói általában ennél sokkal hamarabb kapnak figyelmeztetést a feléjük lebegő űrszemétről, hiszen több szervezet is figyeli ezek földkörüli pályáját, így a nagyobb darabok elkerülése általában megoldható, míg a kisebb dolgoknak az ISS képes ellenállni.

Szerencsére tegnap az öreg műhold ellebegett az állomás mellett anélkül, hogy kárt tett volna többmilliárd dollárnyi felszerelésben és az asztronauták is visszatérhettek lakókörzetükbe. Az űrszemét továbbra is az egyik legnagyobb veszély az ISS-re és más műholdakra, űrhajókra. Ahogy egyre több szemetet termelünk egyre nehezebbé válik a helyzet a földkörüli keringés során. A tudósok már többféle javaslattal is előálltak pusztító lézerektől szigonyokon keresztül Pac-Manszerű szemétfaló űrhajókig, ám egyelőre egyik sem valósult meg.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra