Jump to content

Akusztikus szenzorral az embercsempészet ellen

2015. 07. 12. 14:00

A csempészek számára nem is olyan nehéz eleven, lélegző emberi lényeket kamionokba, vonatok vagonjába vagy hajók konténereibe rejtve illegálisan átjuttatni az országok határain. A vastag fém mögött rejtőző emberek felfedezése nem könnyű, főleg ha nem mozognak, ám Franklin Felber úgy véli, megtalálta a megoldást.

Franklin Felber a san diegoi tudományos konzultációval foglalkozó cég, a Starmark alkalmazottjaként formabontó megoldást talált. Felber fejlesztése egy akusztikus szenzor, mely elég érzékeny az emberi lélegzet felfedezéséhez még fém falak mögött is. A nagyjából 10 000 dolláros készülékek egy kalapácsszerű egységet használ egy vékony fémlap megütésére, mely a vizsgált konténer falához tapasztva érzékel.

A rendszer illusztrációja a következőképpen mutat:

A működés leglényegesebb különlegessége, hogy képes megkülönböztetni a statikus és mozgó dolgok által visszavert hangokat. Mozdulatként még az olyan egészen finom apróságokat is képes érzékelni, mint egy ember lélegzetvétel közben emelkedő és süllyedő mellkasa.

Felber szerint a szerkezet percenként két konténer átvizsgálására alkalmas, ám ez egy többezer egységet szállító teherhajó esetében kicsit lassúnak tűnik. Ennél is komolyabb probléma, hogy a rossz időjárási körülmények súlyosan megzavarhatják a találmány működését. Van tehát még min javítania a cégnek, ám ez a legtöbb új technológia fejlesztése során pontosan így működik.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra