Jump to content

Halálraítélt Indiegogo kampány a görög adósság ellen

2015. 07. 01. 16:00

A közösségi támogatás akár többet is összehozhat, mint egy sörhűtőt vagy egy beépített Bluetooth hangszórót. Legalábbis Thom Feeney szerint, aki egy Indiegogo kampánnyal szeretné megoldani a görög adósság problémáját és összegyűjteni 481 milliárd forintnak megfelelő dollárt az IMF kölcsön visszafizetésére.

A projekt úgy szeretné összegyűjteni az irdatlan összeget, hogy Európa mind az összes, 503 millió polgárát arra kéri, dobjanak be valamennyit a kalapba. Az oldal ugyan csak két napja indult be, de máris egészen sikeres: a szükséges 1,5 milliárd euróból 200 000 gyűlt össze. Ez a közösségi támogatás történetében jelentősnek tűnő összeg azonban alig tesz ki egy tized százalékot a végső célig.

Legyünk kegyetlenül őszinték: a projekt halálra van ítélve, már csak a hatalmas számok miatt is. A valaha létezett legsikeresebb közösségi támogatásból megvalósult projekt Chris Roberts Star Citizenje volt, mely 84 millió dollárt gyűjtött, míg a második helyen 20 millió dollárral a Pebble Time áll. További probléma, hogy Feeney nem rugalmas támogatást állított be az oldalon, így ha 10 napon belül nem siekrül elérni a teljes összeget, akkor a görögök az egészből egy fillért nem látnak majd.

A dolog azonban olyannyira népszerű, hogy amint a mellékelt tweetben is látható, már az Indiegogo szerverei sem bírják a strapát, így könnyen lehet, hogy számos lehetséges támogatót az fordít csak vissza, hogy az oldal nem elérhető.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra