Jump to content

Churchix: a jó pásztor tudja, hol kószál a nyáj

2015. 06. 27. 14:00

Az utóbbi időben világszerte mintegy két tucat templom pásztora szerelte fel az Úr házában a Chruchix arcfelismerő rendszerét, melynek segítségével könnyen nyomonkövethető, hogy a nyáj mely tagjai lógják el a vasárnapi istentiszteletet.

A Churchix elnevezésű szoftver egy izraeli cég, a Face-six alkotása. A rendszer a vallási központ CCTV feedjét használva azonosítja a kongregáció tagjait és arcukat egyezteti a korábban összeállított adatbázissal – állítólag 99%-os pontossággal.

„A templomi események az egyház eszközei, melyekkel kapcsolatba léphetnek a nyájjal, így igazán fontos, hogy ki jelenik meg és ki marad távol” nyilatkozta a Face-Six vezérigazgatója, Moshe Greenshpan a Churchmagnak. „Az események látogatottságának statisztikái segítenek nyomon követni a sikereket és visszajelzést adnak arról mi volt népszerű és mi vonzott nagyobb tömeget. Emellett a kimutatásokól az is kiderül, hogy melyik nem- vagy korcsoport kezd el hirtelen elmaradoznI, így könnyebb változtatni.”

Nem mindenki kedveli azonban a Churchixet. Emma Carr, a Big Brother Watch igazgatója például a Mirror UK-ben is felemelte szavát a rendszer ellen, mondván a pásztorok évszázadokon keresztül csak saját szemükre és memóriájukra hagyatkozva is megoldották ezt a feladatot anélkül, hogy személyiségi jogokat sértettek volna.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra