Jump to content

Repülő autó! Nem túl bíztató külsővel…

2015. 06. 26. 14:00

Csomagszállítás drónokkal? Too easy! Thorstin Crijns ennél sokkal magasabb célokat tűzött ki maga elé, ugyanis multikopterével a személyszállítás piacára szeretne betörni. A repülő autószerűség első briliáns/őrült, de mindenek felett működő prototípusa már elkészült.

A tipikus kvadkopter itt már nem elég. A gépezet 16 különálló motorral és propellerrel képes felemelkedni, melyeket egy sor líthiumion akku hajt. Mivel a súly kulcskérdés volt a fejlesztésben, ezért a számítógéppel optimalizált váz könnyű, 6060 alumínumból készült. A mindehhez tartózó irányítás felelősévé Crijns a MultiWii robotpilótát tette, mely sok hasonló járműben előfordul, ugyanis képes az egyes motorokat szabályozni és a gépezet egyenesben lebegve tartani.

Az elkészült multikopter 50 kg-ot nyom, míg tesztpilótája, maga Crijns (ki más vállalna be egy repülést?) 60 kg-ot tett még hozzá pluszban, így összesen 110 kg-ot emeltek fel a motorok, ám tervezőjük szerint akár 127 kg-mal is boldogulnának.

Az alábbi videóban megnézheted a rövidke tesztrepülést, melynek során Crijns egy kicsit felemelkedik és örül. Ezutóbbira van is oka, hiszen kísérletei eddig sikeresek.

Forrás és fotó: engadget.comm

Írta: Ambróz Nóra