Jump to content

Ebéd lett a génmódosított bárányból

2015. 06. 24. 16:00

Hatalmas botrány van készülőben, ugyanis egy roppant értékes, medúza DNS-sel kezelt bárány lett  gigot d'agneau valakinek az asztalán. A francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRA) már vizsgálja, hogyan juthatott a jószág a mészárszékhez.

Az INRA különleges báránya világító medúzák DNS-ét hordozta magában, hogy segítse a szívbetegségek kutatását. A szerencsétlenül járt Ruby nevű bárány a vágóhíd állatai közé került és minden valószínűség szerint valaki már el is fogyasztotta. A dolog azonban korántsem baleset volt, hanem egy munkahelyi konfliktus, mely jócskán elharapózott a két fél között.

A Le Parisien szerint az INRA egyik alkalmazottja és főnöke már hónapok óta ellenségeskedtek, míg a beosztottnál elszakadt a cérna és felhívta a mészárosokat, hogy jöhetnek Ruby-ért, mintha nem egy drága, génkezelt bárány lenne. Ezt követően még azt is elhintette az INRA többi alkalmazottja közt, hogy mindezt a főnöke követte el és csak okot keres, hogy kirúghassa. A turpisságra hamar fény derült és az intézet hírnevét féltve, keményen szeretne fellépni munkatársa ellen, így már a francia rendőrség is vizsgálja az ügyet, ahol több év börtönbüntetés a tét.

Amennyiben sikerül valamit is bizonyítani, úgy a felelősnek egy roppant értékes állat haláláért kell felelnie, mely a szívroham és szívátültetés után lévő betegek terápiás kezelésének kutatásában volt nélkülözhetetlen. A bárány semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent azokra, akik ettek belőle, bár kicsit kíváncsiak lennénk, milyen Yelp értékelést kapott az igen értékes fogás.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra