Jump to content

A Solar Impulse útra kel a Csendes-óceán felett

2015. 05. 31. 14:00

A Solar Impulse megkezdi eddigi legambíciózusabb útját a Csendes-óceán felett, melynek során először Kínától Hawaiig tesz meg hatalmas távolságot. Kísérjük el a napelemes repülőt 8144 km-es útján.

A Solar Impulse pilótája Andre Borschberg némrégiben szállt fel Nandzsingban, Kínában, hogy átszelje a Csendes-óceánt. Az első szakasz vége 8144 km-re van és Kalaeloa-ban, Hawaiion ér véget. Az út során a gép mintegy 120 órát tölt a levegőben, így egyszersmind ez lesz az eddigi leghosszabb egy üléssel végrehajtott repülés is és az első napelemes gép, mely vállalkozik erre az útra. A világkörüli repülések közül ez az eddigi legveszélyesebb rész, ugyanis Borschberg, ha bajba kerül, csak reménykedhet, hogy időben érkezik a segítség.

Ezt követően a Solar Impulse előtt még hatalmas út áll, ha tényleg meg akarja kerülni a Földet. A következő túraszakasz azonban csak 4964 km lesz innentől Arizonáig, ahonnan Phoenix városából tovább indulva még négy újabb repülés következik. Ezek közül kettő csaknem olyan hosszú, mint a mostani szakasz.

Az erőfeszítés célja, hogy Borschberg és másodpilótája, Bertrand Piccard kampányoljanak a megújuló energiaforrások felhasználása mellett.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra