Jump to content

Egy csodálatos elme: elhunyt John Nash

2015. 05. 25. 12:00

Dr. John Nash, a Nobel-díjas matematikus május 23-án, 86 évesen elhunyt. Munkásságából legkiemelkedőbb a játékelmélet terén elért eredményei.

A matematikus nevét őrzi a Nash-egyensúly, mely elméletet számos területen használjuk napjainkban, beleértve a közgazdaságot, szociológiai tudományokat és az evolúciós biológiát, melyek mellett hatott a programozás és a mesterséges intelligencia területére is.

Dr. John Nash élete és munkássága nagyobb közfigyelemre akkor tett szert, amikor 2001-ben Russell Crowe főszereplésével Egy csodálatos elme címmel megfilmesítették és elnyerte a legjobb képért járó Oscar-díjat. A film fókuszában a mentális megbetegedéseket megbélyegző stigma állt.

Nash híres munkája a matematikában és más területeken nem korlátozódott azonban a játékelmélettel kapcsolatos kutatásaira, noha ezzel érdemelte ki a Nobel-díjat, ám a kriptográfiában is nagyot alkotott.

John Nash és felesége Alicia szombaton egy autóbalesetben vesztették életüket New Jersey-ben. A tudós éppen egy norvégiai útról tért haza, ahol átvehette az Abel-díjat, mely szintén egy magasrangú kitüntetés a matematikában.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra