Jump to content

A világ tömegközlekedése egy térképen valós időben

2015. 05. 18. 16:00

Azt ugyan általában nem nehéz megtudni, hogy a buszod vagy vonatod éppen merre jár, ám annál érdekesebb lehet, hogy másé merre tart az adott pillanatban. Egy új, a világ tömegközlekedését folyamatosan mutató térképpel végre könnyű dolgod lesz ilyen kérdések esetén.

A GeOps és a Freiburgi Egyetem közös alkotása a TRAVIC (Transit Visualization Client), mely térkép valós időben mutatja a buszokat, vonatokat és egyéb tömegközlekedési eszközöket, több mint 200 hálózaton világszerte.

Néhány ezek közül az információk közül csak a menetrendeken alapul, ám így is roppant izgalmas látvány például azt megnézni, milyen sűrűn jár a metró a Times Square-en (nagyon) vagy éppen mikor érkezik meg egy turistákkal teli busz Barcelona strandjára.

Lehetséges, ugyan, hogy az eszköz nem túlzottan hasznos, ha utazást szeretnél tervezni, ennek ellenére azonban van egy érdekes, hipnotikus varázsa az emberi élet nyüzsgésének.

A térképet ezen a linken érheted el, ahol Magyarországon a BKV adatai látszanak, ám sok más külföldi város forgalmát is nyomon követheted.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra