Jump to content

Jól teljesít az első napelemes bicikliút

2015. 05. 13. 14:00

A SolaRoad novemberben kezdte meg különleges bicikliútjának tesztelését, mely betonba ágyazott napelemek segítségével termel áramot. Noha az ötlet kissé furcsának és nem túlzottan hatékonynak tűnik, mégis úgy látszik, hogy gyorsan kifizetődik.

A cég máris bejelentette, hogy az út sokkal több energiát biztosított, mint várták. A termelés így 3 000 kWh volt hat hónap alatt, ami elegendő egy otthon éves áramellátásához. Ez ugyan nem tűnik túlzottan soknak, ám hozzá kell tenni, hogy az út mindössze 70 méter hosszan húzódik egy holland faluban. Hosszabb és szélesebb utakkal természetesen sokkal nagyobb termelés is elérhető lenne.

A sikerek ellenére nem zajlott minden zökkenőmentesen. A napelemeket védő üveg festése például hajlamos lehámlani az időjárás változásai miatt, így az utat fenntartani jelenlegi formájában meglehetősen költséges. Mindezzel együtt is azonban a projekt még legalább két és fél éven keresztül működni fog.

A SolaRoad úgy véli, hogy ez éppen elegendő idő ahhoz, hogy megoldják az ilyen kisebb hibákat és kiterjesszék a tesztelést néhány mellékútra is.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra