Jump to content

Ismét várja a titkokat a WikiLeaks

2015. 05. 02. 10:00

Csaknem öt év telt el perekkel és belső viszályokkal, ám a WikiLeaks ismét visszatért a titkok publikálásának bizniszébe. Az oldal béta verziója újraindult, ahova a mai naptól ismét anonim módon lehet kényes dokumentumokat feltölteni.

Noha a főszerkesztő, Julian Assange továbbra is az ecuadori nagykövetség nyújtotta menedéken bújkál Londonban, a titkos dokumentumok közzétételére szolgáló online rendszer most újjáéled, melyet bárki anonim módon használhat, ha politikai vagy történelmi szempontból érdekes információkkal szeretne szolgálni.

A WikiLeaks először 2010-ben kényszerült szünetre, amikor a hírszerzés megelégelte az oldal tevékenységét. Emellett a megfigyelési rendszerek fejlődése is nagyban megnehezítette az információkat közzétevő emberek életét és anonimitásuk megőrzését.

A WikiLeaks szóvivője elárulta a Wirednek, hogy az oldal számos fejlesztésen ment keresztül forrásainak biztonságának szavatolásáért. Noha azt nem részletezte, mennyire is vannak biztonságban a hírek szolgáltatói.

Forrás és fotó: engagdet.com

Írta: Ambróz Nóra