Jump to content

A Toshiba emberszerű robotja már dolgozik Japánban

2015. 04. 21. 16:00

A Japánban bevásárlásra indulókat az a meglepetés érheti innentől, hogy egyes boltokban az első eladó, mely segítséget ajánl nem is ember, hanem robot. A Toshiba Aiko Chihira-ja munkába állt.

A Toshiba gyártásában készült Aiko Chihira egy emberszerű (humanoid) üdvözlésre szánt robot, melyet elsőként a Tokióban található Mitsukoshi üzletházban vettek fel alkalmazottként.

A kimonóba öltöztetett automaton végigvezeti az érkező vásárlókat, miközben időnként mosolyog és kacsint. Minden segítőkészsége ellenére azonban, be kell látnunk, azt is megértjük, ha valakire a frászt hozza.

Aiko nem tud egyelőre bonyolultabb kérdésekre felelni és főleg nem képes olyan helyzetek megoldására, mint egy hibás áruterméket mutogató, kiabáló vásárló tirádája (erre időnként eleven emberként is nehéz megfelelő válaszokat találni), ennek ellenére azonban megért egy sor beszélt és néhány jelnyelvet is. Aiko egyelőre nem olyan interaktív és főleg nem annyira aranyos, mint a SoftBank által gyártott Pepper, ám praktikus funkciói mindenképpen érdekessé teszik.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra