Jump to content

A Disney Research plüssöket 3D-printel

2015. 04. 19. 12:00

A 3D-nyomtatás általában nagyon is szilárd dolgok formába öntésére szolgál, legyen szó porcokról, szervutánzatokról vagy éppen teknős páncélról. Ezzel szemben a Disney Research csapat sokkal inkább puha, hajlítható dolgok nyomtatásán fáradozik, mint például a plüssjátékok 3D-printelése.

A nyomtató működése hasonló a szokványos gépekéhez, ám nem műanyaggal vagy fémmel dolgozik, hanem puha alapanyagokkal. Míg más 3D-nyomtatók arra vannak kitalálva, hogy egy specifikus formát hozzanak létre az anyag megfelelő helyre való juttatásával, addig a Disney Research alkotása inkább varrogat és rétegeket helyez egymásra. A két lépésből álló folyamat különösen jól illik a textíliák használatához.

Először egy lézersugárral megtörténik a kétdimenziós formák kivágása, majd a desingban megtervezett forma szerint a rétegeket összeigazítása következik. Végül egy hőérzékeny ragasztó kerül a rétegek közé, melyet varrás során is gyakran használnak. Az utolsó simítás során a forma „meghámozása” következik, mely a felesleges, kilógó darabok eltávolítását jelenti. (sorjázás)

A képen és a videóban a prototípusként gyártott, ölelhető piros nyúl demonstrálja a technológia lehetőségeit.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra