Jump to content

Vasember ihlette kézprotézist kapott egy kisfiú

2015. 03. 14. 10:00

Noha úgy néz ki, mint Vasember kesztyűje, amit a képen látunk, az egy teljesen funkcionális kézprotézis egy hétéves fiú számára, mely 3D-nyomtatással készült.

Elektronikus vezetékekkel felszerelt és mozgásra képes a készülék teljesen funkcionális. Például képes kinyitni és becsukni az ujjait, ha használója a bicepsze izmait mozgatja. A végtagot a Limbitless Solutions, non-profit szervezet készítette, melynek tagjai a floridai egyetem mérnök hallgatói, akik forrásként adományokat használnak iletve saját kávén spórolt pénzüket.

Specialitásuk a végtagok 3D-nyomtatása gyerekek számára, ugyanis ők sokkal hajlamosabbak kinőni a roppant költséges protéziseket. Persze ezek az olcsóbb alkotások nem képesek érintés érzésre és nem lehet őket puszta gondolattal irányítani, azonban a gyerekek saját kedvenc szuperhősükről mintázott darabokat kaphatnak.

Összesen nagyjából az anyagköltség 350 dollár volt ebben az esetben, melynek feldolgozásához az egyetem saját 3D-nyomtatóját használták. A munka 30-50 órát vett igénybe.

A Vasember által ihletett kéz tulajdonosa a hétéves Alex karácsonyra egy Optimus Prime kiadású verziót is kapott, sőt beszélgethetett Tony Starkkal azaz Robert Downey Juniorral személyesen.

A kezdeményezést PayPal-en keresztül te is támogathatod ezen a linken.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra