Jump to content

Anglia bevezeti a Google-adót

2015. 03. 09. 14:00

A májusi választások előtt George Osborne kancellár előterjesztette az úgy nevezett Google-adót, mely 25%-os adót vetne ki a nagyobb technológiai cégek angliai jövedelmére, adta hírül a The Sunday Times.

A javaslat célja, hogy végre a technológiai vállalatok se használhassanak mindenféle kiskapukat és taktikákat az adózás elkerülésére (offshore cégek). Az angolok már a jövő hónapban érvényesíthetik az új szabályozást.

A 25% szignifikánsan több, mint a megszokott 20%-os céges adó, ám csak azokra a vállalatokra vonatkozik, akiknek éves jövedelme meghaladja a 250 millió fontot.

Emellett ezeknek a cégeknek bevételeiket és profitjukat országról országra kell bevallaniuk.

Azt még nem tudjuk, hogy a javasolt adó és az új szabályozás tényleg hatásos lesz-e, ám valószínűleg a technológiai cégek nem hagyják majd szó nélkül a dolgot. Az Egyesül Államokban egy több mint 300 multinacionális nagyvállalatot, köztük a Google-t és a Microsoftot is tömörítő érdekképviselet, az NFTC levélben arra hívta fel Osborne kancellár figyelmét, hogy „az új adó erősen ellenkezik a miniszterelnök, [David] Cameron kijelentésével, miszerint az Egyesült Királyság nyitott az üzletre.”

Forrás: thenextweb.com

Fotó: action.sumofus.org és independent.co.uk

Írta: Ambróz Nóra