Jump to content

Értesülj azonnal, ha valaki behorpasztja a karosszériád

2015. 02. 09. 14:00

Előfordult, hogy a parkolóba visszatérve azt láttad, hogy valaki csúful behorpasztotta az autód oldalát, majd minden további nélkül távozott a helyszínről? A jövőben jó eséllyel nyakon csípheted majd a garázdát.

A német Hella egy okos, autókba szánt panel fejlesztésén dolgozik, melyek rácsszerűen elhelyezett nyomásérzékeny szenzorokkal lennének felszerelve, így azonnal értesülnél arról, ha valaki megnyomja vagy összekarcolja az autódat.

A maximális védelem érdekében a rendszert kamerákkal is összekötheted, így helyből felvételek során bizonyíthatod az igazad. Ez azonban akár ellened is dolgozhat a biztosítókon keresztül, hiszen ha te vagy a felelős a kárért könnyen megugorhat, hogy mennyit is fizetsz. Emellett a kölcsönzött autók esetében is előfordulhat, hogy még azelőtt büntetést szabnak ki rád, még mielőtt egyáltalán visszaérsz az autóhoz.

Bármennyire is jól hangzik azonban a technológiában rejlő potenciál, mégis még egy jó ideig várnod kell. A Hella egyelőre csak tárgyal a BMW-vel és más autógyártókkal, ám az okospanelek valószínűleg még így is legalább 2018-ig késnek. A várakozás azonban azzal kecsegtet, hogy ha elterjed a technológia, akkor a felelőtlenebb sofőrök is megtanulnak jobban vigyázni, hiszen nem úszhatják meg többé az apró karcolásokat és horpasztásokat.

Forrás: engadget.com

Fotó: ehow.com és focusfanatics.com

Írta: Ambróz Nóra