Jump to content

Hét tudományos indok az emotikonok használatára

2015. 01. 31. 16:00

Az első szmájlit 1982-ben használták, ám ma már az érzelmek ilyen jellegű írásbeli kifjezése komoly szerepet tölt be a mindennapi kommunikációban. Sokan azonban idegenkednek attól, hogy munkahelyi közegben is használják őket. Nekik szánjuk a következő hét tudományosan megalapozott érvet, hogy miért is érdemes mindenhol emotikonokat használnunk.

Tanulmányok sora bizonyítja, hogy emotikonokat használva barátságosabbnak tűnsz, népszerűbb leszel a szociális média használata során, sőt boldogabbnak érzed majd magadat a mindennapjaidban is. Mi más teszi még indokolttá a szmájlik használatát?

1. Népszerűvé tesznek a szociális médiában. Az analízis 31 millió tweetet és félmillió Facebook posztot vett alapul. Az eredmény? Több követő, emelkedő státusz, különösen a pozitív emotikonok használata mellett.

2. Úgy reagálunk a szmájlikra, mintha emberi arcot látnánk. Ezáltal közvetlenebb kapcsolatban lehetsz írásban is beszélgetőpartnereiddel, hiszen az agyukban ugyanazt a reakciót váltod ki, mintha rájuk mosolyognál személyesen.

3. Munkahelyi környzetben is van helyük! Egyes helyzetekben igaz ugyan, hogy nincs semmi keresnivalójuk, ám egyre kevesebbeket zavarnak az egyszerű munkahelyi levelezésben felbukkanó kacifejek. Ezenkívül valahogy levelező feleid is könnyebben megkedvelnek anélkül, hogy hitelességedből veszítenél.

4. Enyhítenek a kritika keménységén. Ha főnökként kénytelen vagy negatív bírálatot közölni beosztottaiddal nem árt elővenni egy-két mosolygós emotikont is, ezek ugyanis azt az érzést keltik, hogy barátságos, építőszándékú kritikát mondasz, így az emberek könnyebben hajlanak majd a szavadra.

5. Barátságosabbnak és komptensebbnek tűnsz tőlük. A sikeres filmkritikusok és egészségszakértők már pontosan ismerik ezt a hatást és ki is használják. Ráadásul, ha valamit megtűzdelsz szmájlikkal olvasóid könnyebben emlékeznek majd rá.

6. Vidámabb munkahelyi légkört teremtenek. Ennek oka, hogy elveszik a puszta betűkkel írt emailek személytelenségét és kifejezik írói szándékodat.

7. Összefüggenek az általános boldogsággal. Ezáltal nem csak hasznos adalékai a kommunikációnak, de egyszerűen jobb kedvre is derítenek, akár kapod, akár leírod őket.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: hdw.eweb4.com és graytcoffeehouse.com

Írta: Ambróz Nóra