Jump to content

Törökország cenzorálásra kéri a Facebookot

2015. 01. 28. 12:00

A Reuters szerint a török bírák arra utasították a Facebookot, hogy az cenzorálja a Mohamed prófétát inzultáló oldalakat. A kérést tegnap kapta meg a Facebook, mely mellé a törökök azzal fenyegetik a szociális hálót, hogy ha nem enged nekik, akkor blokkolják az országban.

A török bíróság a helyi TRT közvetítése szerint döntésével egy olyan indítványnak engedett, mely szorosan követett egy előzőleg beadott kérelmet, mely azt követelte, hogy blokkolják az olyan a híroldalakat, ahol közzétették a Mohamedről készült karikatúrával nagy botrányt kiváltó Charlie Hebdo borítóját.

A törökök egyébként sem először próbálják cenzorálni az internetet. Tavaly a kormány átmenetileg a Twittert tiltotta ki, mert azon olyan tweetek jelentek meg, melyek bizonyítékkal szolgáltak egy miniszter korrupciójára, majd nem sokkal később a YouTube lett bannolva két hónapra.

Ezzel szemben a Charlie Hebdo elleni támadást követően, a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg leszögezte, hogy cége sosem hagyná, hogy ország vagy egy radikális csoport diktálja, hogy az emberek mit oszthatnak meg világszerte. Ennek ellenére a Facebook eddig többé kevésbé engedelmeskedett azonban a török kormány füttyszavának. 2014 novemberében közzétették, hogy az év második felében a törökök kérésére 1 893 különböző tartalmat távolítottak el.

A BBC jelentése szerint a Facebook most is fejet hajt, ugyanis a Mohamed prófétát inzultáló oldalt blokkolták.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: turkeyflag.facts.co és alliencebroad.com

Írta: Ambróz Nóra