Jump to content

Bangladesh kitiltja az üzenetküldő appokat

2015. 01. 20. 10:00

Szokásos jelenség, hogy ha egy országban megszaporodnak a tüntetések és lázadások, akkor a kormány igyekszik korlátozni a kommunikációt. Nincs ez másképp Bangladesh esetében sem, ahol a mobilos üzenetküldő alkalmazások kaptak tiltást.

Bangladesh vezetése két igen népszerű szolgáltatás, a Tango és a Viber kitiltása mellett döntött, ugyanis számos kormányellenes tüntetés szervezésének során alkalmazták ezeket, mely lázongások többször erőszakba torkolltak. A hivatalos álláspont szerint a tiltás addig tart, „ameddig szükséges”, ez feltehetően a demonstrációk lecsengését jelenti.

Az más kérdés, hogy ez a fajta korlátozás mennyire jó módszer. A politikai kihívóknak nem lesz nehéz más fórumokat találni a Tango és a Viber, mint például lehetőségként ott van még a WhatsApp is.

A másik komoly probléma, hogy a szólásszabadság megnyirbálása inkább egységbe szokta kovácsolni az ellenállást, mint megtörni, így könnyen lehet, hogy éppen ellenkező hatást sikerül elérni, hiszen így egyre inkább joggal állíthatják a tüntetők, hogy az igazságtalanság és elnyomás ellen emelik fel a szavukat.

Forrás: engadget.com

Fotó: huffingtonpost.com és blogs.ft.com

Írta: Ambróz Nóra