Jump to content

Törökország kitiltással fenyegeti a Twittert

2015. 01. 19. 14:00

A török kormány és a Twitter se veled, se nélküled kapcsolata ismét a „nélküled” felé kezd lassan billenni. Az ország egyik tartománya jelenlegi kitiltással fenyegeti a Twittert, amennyiben az nem banolja egy újság fiókját.

Az ország Adana tartományában merült fel a probléma, ahol jelenleg bíróság előtt van az ügy, melynek során a Twitter választhat, hogy kitiltást kap vagy blokkolja a BirGun nevű újság fiókját, akik egy titkosszolgálati razzia dokumentumait tették közzé Twitteren keresztül.

A Twitter és a többi szociális háló is törölte a posztokat, ám ez a török kormánynak nem elegendő. A BirGun ellenáll a cenzori felügyeletnek, ám a bíróság szerint nemzetbiztonsági ügyről van szó.

A Twitter pontosan nem közölte, hogy teljesíti-e a követeléseket, ám a New York Times-nak azt nyilatkozták, hogy mindent elkövetnek majd, hogy a törökök továbbra is használhassák majd a szolgáltatást, úgy hogy a jogaikat is megvédik. Ezt azonban könnyebb mondani, mint megcsinálni.

A török kormány látszólag csak az alkalomra várt, hogy a Twittert valamiért elítélhesse, így a szolgáltatás nem túlzottan valószínű, hogy meg fogja úszni a pert.

Forrás: engadget.com

Fotó: socialwatch.co és engadget.com

Írta: Ambróz Nóra