Jump to content

Kína karácsonyi ajándéka a Google-nek? Blokkolt Gmail

2014. 12. 30. 12:00

A Gmail ezúttal teljes blokkolásra került Kínában azt követően, hogy korábban már 6 hónapon keresztül cenzori tilalom alatt állt. A Google Transparency Reportjából kiderül, hogy a Gmail forgalma szépszerével eltűnt Kínában december 25-ét követően.

A kínai kormány egyelőre nem vállalta a felelősséget a Gmail „népszerűségének” hirtelen visszaeséséért, ám a Google szóvivője biztosította a Reuterst arról, hogy nem az ő oldalukon van a hiba.

A cenzorálás ellen kiálló csoport, a GreatFire.org állítása szerint a Gmail címek javarésze pénteken vált Kínában elérhetetlenné. Nem meglepő módon azonban Kína külügyi szóvivője, Hua Chunying az mondta a Reuters-nek, hogy nem tud arról, hogy a Gmailt blokkolták volna.

A nyár folyamán Kína cenzorai már lecsaptak a Google, a LinkedIn és még néhány más cég szolgáltatásaira. A Gmail elszánt felhasználói ekkor csak IMAP-ot, POP-ot vagy STMP-t használva fértek hozzá fiókjaikhoz. Jelenleg ez a kerülőút is le van zárva. Az egyetlen módja a blokkolt szolgáltatás elérésének a virtuális, privát hálózatokon (VPN) keresztül lehetséges.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: thenextweb.com és arstechnica.com

Írta: Ambróz Nóra