Jump to content

A Wikipedia első, éves visszatekintő videója 2014-ről

2014. 12. 20. 20:00

Korábban ugyan a Wikipedia még nem tett ilyet, ám most a Twitter, a Facebook, a Google és a YouTube éves, krónikás videóinak példáját követve az idei évről először története során a Wikipedia is kiadott egy kis válogatást 2014 legfontosabb eseményeiről.

A tömegek által írt online enciklopédia csapata végigvisz mindössze három percben 2014 minden fontos eseményén, a FIFA Világbajnoksággal kezdve, az indiai népszavazáson és az Ice Bucket Challenge-en keresztül, egészen a nyugat-afrikai ebolakrízisig.

A klippet a Wikimedia Foundation töltötte fel, a szerkesztésért pedig Victor Grigas volt a felelős, aki kevesebb, mint két hónap leforgása alatt publikusan elérhető, a Wikipedia társszerzői által világszerte beküldött fotókból és videókból készítette el alkotását.

Amellett, hogy a videó megünnepli a 2014-es év minden nagyobb pillanatát, arról is említés esik, hogy milyen örömteli dolog az enciklopédia írásának közös, csapatszellemtől fűtött gyakorlata, melynek egyaránt részesei a cikkek beküldői és fordítói, akik lehetővé tették, hogy a legnagyobb sztorik idén is világszerte, számos nyelven elérhetőek legyenek.

https://www.youtube.com/watch?v=ci0Pihl2zXY

Forrás: thenextweb.com

Fotó: macleans.ca és arstechnica.com

Írta: Ambróz Nóra