Jump to content

A film visszavonásával sincs vége a hackerbotránynak

2014. 12. 20. 18:00

Miután a Sony megígérte, hogy a The Interview című film nem kerül a mozikba (nem is lenne, aki leadja), azután végre a csaknem egy hónapja történt támadás és a folyamatos zsarolás forrása is tisztázódik. Az FBI Észak-Koreát vádolja, akik tagadják bűnrészességüket, míg újabb fenyegetés érkezett, ráadásul Obama helyteleníti a Sony döntését.

A híradások szerint a Sony legalábbis elnapolta, de még inkább eltörölte a The Interview mozikba kerülésének dátumát, mely eredetileg december 25-e lett volna. A fenyegetések hatására azonban aligha volt olyan, aki leadta volna a filmet. Ennek ellenére Barack Obama elmarasztalóan nyilatkozott a Sony döntéséről. Szerinte ezzel a cég megengedte, hogy valaki a világ másik feléről korlátozza a vállalatot Amerikában a szabadságuk gyakorlásában és cenzúrázza azt, mi jut el a világ közönségéhez. Obama ezt megengedhetetlennek tartotta, mely rossz precedensként szolgál.

Ezalatt az idő alatt az FBI nyomozása is haladt, melynek során a a hatóságok arra jutottak, hogy az események forrása Észak-Koreában keresendő, derül ki a Reuters híradásából. Észak-Korea hivatalosan tagadta azonnal bűnrészességét és felajánlotta, hogy segítséget nyújt a valódi bűnösök leleplezésében. Az FBI az országot hamarosan egy elnöki sajtótájékoztató keretein belül szeretné publikusan megvádolni. A Reuters szerint ekkor nem csak a támadás észak-koreai eredetéről, de kínai kapcsolódásáról is lesz szó. Az amerikai elnök feltehetően részletesen beszámol a gyanúsítottak kilétéről.

A CNN-en szerint azonban a Sony megpróbáltatásainak ezzel korántsincs vége, ugyanis a hackerektől újabb ultimátum érkezett. Az email egyszerűen így szól:

„Bölcs döntés volt, hogy visszavontátok a The Interview premierjét. Hasznos lesz ez a számotokra.

Biztosítjuk az adataitok védelmét innentől. Hacsak nem okoztok további problémákat.”

Úgy látszik, hogy a hackerek megkapták, amit szeretnének. Ezzel szemben a Sony továbbra is zsarolható helyzetben van, így aligha hisszük, hogy lenne bármi igazság a cég vezetőjének azon nyilatkozatában, miszerint még nem adták fel a reményt arra, hogy a film mozikba kerüljön.

Forrás és fotó: thenextweb.com és bbc.com

Írta: Ambróz Nóra