Jump to content

Duckface, respawn, lolcat az Oxford Szótárban

2014. 12. 07. 14:00

A nyelv folyamatosan változik, csakúgy mint megítélésünk azzal kapcsolatban, hogy mi is számít válódi szónak. Ennek szellemében az Oxford Szótár szerkesztői nagy újítással álltak elő, melynek során mintegy 1 000 új címszó kerül a szótárba. Ez egyébként a legnagyobb kiegészítés, amit valaha tettek.

Az újonnan felvételre kerülő szavak listájában sok olyan kifejezés szerepel, melyek elsősorban az internetes szleng szüleményei. Hallottad már az Instagramon a lolcat, duck face vagy man crush szavakat? Többek között ezek is mind kanonizált szókinccsé válnak hamarosan.

Emellett a gamerek is örülhetnek, hiszen a reswpan és permadeath szavakat nekik köszönheti az angol nyelv. Emellett azonban még vannak más olyan gyöngyszemek is, mint a Secret Santa, ‘the ant’s pants’ és az Obamacare.

Fontos hozzátenni, hogy ezek egyelőre még nem abba a vaskos nyomtatott kötetbe kerülnek bele, melynek képe valószínűleg az Oxford Szótár hallatán a fejedben megidéződik. Annak a válogatásnak célja továbbra is az angol nyelv történelmi magjának őrzése, melyhez még ezek a szavak messze nem elég idősek. Ennek ellenére azonban a weboldalon összegyűjtött 150 millió forrásból származó szó és példamondat között megférnek.

Emellett az oldal érdekes statisztikákkal is szolgál. Gondoltad volna, hogy a duck face kifejezés idén 35%-kal gyakoribb volt, mint az előző évben? Nem csoda tehát, hogy felkerült a listára, főleg, hogy az idei évben korábban már olyan szavak is bekerültek az Oxford Szótárba, mint a humblebrag, listicle, és a YOLO.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: oxforddictionaries.com és designtaxi.com

Írta: Ambróz Nóra