Jump to content

Észak-Koreának nincs köze a Sony Pictures hackjéhez?

2014. 12. 06. 14:00

A Sony Pictures rendszerének feltörése úgy látszik lassan kiérdemli a „hónap botránya” címet. A sztorinak azonban még korántsincs vége. A támadással eddig sokak által gyanúsított Észak-Korea tagadja, hogy köze lenne a cég meghackeléséhez.

Egy észak-koreai diplomata nemrégiben azt nyilatkozta a Voices of America hálózati közvetítésének során, hogy országának nem volt köze a támadáshoz. Ez is csak egy újabb „koholt vád, mely Észak-Korea ellen irányul”. Emellett kijelentette, hogy az ország követi „a nemzetközi normákat, melyek tiltják a kalózkodást és hackelést.”

Noha sokan úgy vélték, hogy a Sony-t ért támadás valójában visszavágás volt a cég által készített és hamarosan kiadásra kerülő Észak-Koerát parodizáló filmért, a The Interview-ért, lehetséges, hogy mégsem ez a helyzet. Ennek ellenére azonban érthető, ha valaki, aki egy a Kim Jung Un ellen elkövetett gyilkossági kísérletről forgat filmet, az egyből az észak-koreaiak haragjától tart. További okot adott a gyanúra, hogy a támadás metódusa nagyben emlékeztetett olyan eljárásokra, melyeket korábban már bizonyítottan észak-koreaiak vettek be. A Sony a maga részéről szintén jelezte, hogy gyanakodik az országra.

Akárki legyen is az elkövető, annyi bizonyos, hogy a Sony Pictures rendszerének feltörése az egyik legnagyobb a vállalatokat valaha ért támadások között, melynek következményeként öt kiadásra váró film és a cég minden biztonsági adata is nyilvánosságra került.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: ndtv.com és blogreuters.com

Írta: Ambróz Nóra