Jump to content

Újabb Sony Pictures leak

2014. 12. 05. 16:00

A Sony Pictures-t meghackelő csoport, a GOP újabb adag belső információt szivárogtatott ki, melyeket a cég szervereiről szereztek. Az adatok közt a dolgozók jelszavai mellett sok más privát információ is szerepel.

Az újabb adag fájl még nagyobb bajba sodorja a Sony Pictures-t. Kiszivárogtak a vállalat biztonsági adatai, bejelentkezéshez szükséges adatok, személyes jelszavak és a szerverek elérhetősége is egy végtelen hosszúnak tűnő jelszólistával együtt. A csupasz szöveg formájában az internet kikerült információt azonban nem linkeljük a dolog kényes természete miatt.

A ZIP-ekbe csomagolt tartalmakat még nem sikerült teljesen átvizsgálni, ám az már köztudott, hogy a „Password” mappa mit is rejt: hihetetlen mennyiségű Excel táblázatot számtalan kiszolgáltatott bejelentkezési adattal, melyek a legkülönbözőbb rendszerekhez tartoznak a telefonoktól az AMEX loginekig.

Az FTP LOGIN PASSWORD SHEET1 néven kiadott új Sony Pictures leak emellett rengeteg mindent tartalmaz szövegként: a cég minden biztonsági adatát és többek között hozzáférést a dolgozók teljes nevéhez és más személyes információjához. A „computer passwords” elnevezésű fájl az egyes gépek bejelentkezési adatait tartlmazza, melyek a cég állományában vannak. Hasonlóképpen sokat sejtet a „Social Password Log” neve, melyben a szociális médiához tartozó kulcsok találhatóak, valamint hozzáférés a mozifilmek fiókjaihoz. Egy különösen nagyra nőtt fájl az FTP eléréshez szükséges jelszavakat gyűjti össze, melyek által a Sony Pictures valamennyi irodája elérhető világszerte. A további mappákban domain nevek, biztonsági kódok és egyebek találhatóak, noha ezek közül néhány már többéves, míg másokról már kiderült, hogy lejártak.

Nem állíthatjuk biztosan, hogy ezek az interneten anonim módon posztolt fájlok hitelesek, azaz könnyen lehet, hogy hamis adatokkal állunk szemben. Ennek ellenére azonban számos jel utal arra, hogy valódi leak került illetéktelen kezekbe, így például a master szerverek kínosan részletes listája is arra mutatnak, hogy a Sony rendszere komoly károkat szenvedett.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: bit-tech.net és csoonline.com

Írta: Ambróz Nóra