Jump to content

Elárverezik az Apple társalapítójának archívumát

2014. 11. 29. 19:00

A két jól ismert Steve-en kívül (Job és Wozniak) egyszer régen volt az Apple-nek egy harmadik társalapítója is: Ronald Wayne, aki szintén nagy szerepet játszott abban, hogy a cégóriás létrejött és sikeressé vált. Az egykori alapítótag azonban árverezésre készül, melynek során az Apple korai időszakának dokumentumaiból álló privát kollekciója kerül kalapács alá.

Ronald Wayne nemrégiben úgy döntött, hogy ideje megválnia az Apple alakulásának időszakát dokumentáló papírokból összeválogatott kollekciójától. A gyűjtemény elárverezését a Christie’s aukciós házon keresztül szeretné bonyolítani az üzletember a jövő hónap folyamán.

Az archívumban igazi gyűjtői kincsek szerepelnek, így például egy eredeti Apple-1 üzemeltetési leírás és számos előkészítő- és tervrajz az Apple II borításáról, hogy csak a legexkluzívabb részeket emeljük ki. Ezek mellett pedig még további értékek is akadnak a hupacban, többek között egy érintetlen, az Apple II előrendeléséhez szükséges nyomtatvány is.

Noha az eladásban egy szál hardver sem keres gazdát, mégis szinte biztos, hogy valamennyi irat el fog kelni. Előreláthatóan mindössze a megrendelő lapok és a vázlatok is megérnek 30-50 000 dollárt. (7 386 900 – 12 311 500 Ft). Az aukcióra december 11-én kerül sor.

Noha Ron mindössze 800 dollárt kapott 10%-os részesedéséért, amikor elhagyta az Apple-t, mindvégig kitart amellett azóta is, hogy nem trükkök vagy erőszak hatására vált meg értékpapírjaitól. Akkori 10%-a ma 70 milliárd dollárt érne, amin nem meglepő módon kissé nehezen teszi túl magát bárki is, bármennyire is önként távozott néhány évtizeddel korábban.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: thenextweb.com és cnn.com

Írta: Ambróz Nóra