Jump to content

Mintegy 3 milliárd felhasználója van az internetnek

2014. 11. 27. 18:00

Egyes felmérések szerint mintegy 3 milliárd ember fér hozzá az internethez, ám a felhasználók túlnyomó többsége gazdag országokban él. Az ENSZ egyik szerve, a Nemzetközi Telekommunikációs Egyesület (International Telecommunication Union (ITU)) jelentése szerint ez a szám évente átlagosan 6,6 %-kal nő. Milyen hatásai vannak ennek?

A jelentés szerint a jó hír az, hogy a net elérése hatalmas pozitív hatással van „a legszegényebbek és a negatív megkülönböztetésben részesülők számára, ebbe beletartoznak a nők és a fogyatékkal élők is.” Ennek ellenére a rossz hír, hogy az internet éppen azokhoz nem jut el, akiken a legtöbbet segíthetne. A világhálóhoz hozzá nem férő 4,3 milliárd ember 90%-a fejlődő országokban él, míg a felhasználók több mint kétharmada a fejlett, elsővilágbeli országok lakosa.

Hogyan lehetne minnél többekhez eljuttatni az internetet a világ szegényebb felében? Az ITU kiemelte, hogy az internet terjedése azokban az országokban a legjelentősebb, ahol nagy hangsúlyt helyeznek a technológiai, informatikai fejlődésre. Ezt a példát kéne követniük szerintük a fejlődő országoknak is.

Ezenkívül a kimutatásból hangsúlyosan látszik, hogy a legkevesebben a mezőgazdasággal foglalkozó vidékeken rendelkeznek netkapcsolattal főleg a szegény nemzetek körében. Ennek a stasztika szerint az egyik legfőbb oka, hogy az itt élők nem tudnak semmilyen módon sem fizetni a szolgáltatóknak.

A probléma enyhítésére az ITU bemutatott egy olyan tervet, melynek során az elkövetkező 5 évben újabb másfél milliárd felhasználót vonnának be. Az akcióterv része a vezetéknélküli, jelenleg a TV-adás sugárzására használt technológia terjesztése. Reményeik szerint ezáltal csökkenthetnék a szolgáltatás költségét, ám még így is nagyon magasra kitűzött célokról beszélünk, hiszen a mezőgazdasági körzetek lakosai gyakran napi egy dollárból vagy ennél is kevesebből gazdálkodnak.

Forrás és statisztika: engadget.com

Fotó: digitalproductionme.com és telegraph.co.uk

Írta: Ambróz Nóra