Jump to content

Irónia: az USA maga figyelmeztet a Reginre

2014. 11. 27. 20:00

Szeretnél egy klasszikus példát látni a megvalósult iróniára? Nézd meg akkor az Egyesült Államok számítógépes vészhelyzetekre felkészítő csapatának, a Computer Emergency Readiness Teammek (CERT) a weboldalát. A kormány biztonsági csapata éppen arra figyelmeztet, hogy a már sokat emlegetett extraszofisztikált malware, a Regin szabadon garázdálkodik. Hol ebben az irónia? Sokan éppen az USA-t gyanúsítják a telekom hálózatokat fürkésző kártevő bevetésével.

Némiképpen szórakoztató azt látni, hogy az egyik ügynökség egy olyan problémára figyelmezetet, amit minden valószínűség szerint egy másik kreált. Az eset azonban felvet néhány kérdést, például, hogy miért nem történt hasonló hivatalos figyelmeztetés a szintén az Egyesült Államokkal összefüggésbe hozott támadások, mint a Stuxnet és a Duqu esetében. Ez bizonyíték lenne arra, hogy az USA mégsincs benne a dologban vagy éppen a Regin kicsúszott az állam irányítása alól? Ez csak egy kísérlet a gyanú elterelésére? Esetleg bármi más magyarázata van a helyzetnek?

Nehéz a kérdésekre bármilyen választ is adni úgy, hogy senki nem erősítette meg, hogy a Regint valóban valamelyik állam szponzorálta. Könnyen lehet, hogy a dolog hátterében az áll, hogy az amerikai szervezeteknél nem tudja az egyik kéz, hogy mit csinál a másik. Az olyan ügynökségek, mint az NSA korántsem kötelesek tájékoztatni a kormány többi ágát, így a Department of Homeland Security-t sem (biztonsági szolgálat), akik a CERT feletteseként állnak.

Összességében a legvalószínűbb magyarázat, hogy a CERT mindössze tudomásul vette azokat az aggodalmakat, melyeket az olyan csoportok ébresztettek nemrég, mint a Symantec és a Kaspersky. Az eredmény azonban ettől függetlenül szerényen komikus.

Forrás: engadget.com

Fotó: computersupportfrisco.com és workingnets.com

Írta: Ambróz Nóra