Jump to content

Az alkotók csomagokat adhatnak ki a BitTorrent-en

2014. 11. 19. 14:00

A BitTorrent korábban már kísérletezett azzal, hogy fizetős zenei és videó csomagokat bocsásson közre, mely egészen sikeres kezdeményezésnek tűnt. Ezen felbátorodva a peer-to-peer szolgáltatás mostantól bármilyen alkotónak lehetőséget ad, hogy szellemi termékeküket fizetősen elérhetővé tegyék, legyen az zene, film vagy alkalmazás.

Ahogy korábban is az ötlet legnagyobb vonzereje a szolgáltatás hatalmas flexibilitása, melynek során a művészek és fejlesztők eldönthetik, hogy közönségük mikor és mennyit fizet. Például egy zenész könnyen lehet, hogy szívesen elérhetővé teszi albumát az els 500 letöltő számára ingyenesen, ám később már némi pénzt is szeretne csinálni a lassan beinduló népszerűségből.

További plusz, hogy a BitTorrent feltöltői 90%-ban részesednek a befolyó összegekből, míg más online zenei szolgáltatások esetében a részesedés általában csak 70%. Ennek megfelelően sokan töltenek fel ide nagyobb nyereség reményében.

A cég nevében nyilatkozó Straith Schreder azt is elmondta, hogy a rengeteg elkészült csomag nem egyszerre fog felkerülni, hanem kisebb hullámokban, így biztosítják azt, hogy minden simán menjen.

Az új szolgáltatás szélesebb körben való beindítása valószínűleg nem marad piaci hatás nélkül. Egyes neves művészek, mint Taylor Swift és Thom Yorke máris kritizálják a jelenlegi népszerű szolgáltatásokat (pl.: Spotify és iTunes), ugyanis ezek nem csak kevesebb pénzt juttatnak el az alkotókhoz, de rendszeresen mindent-vagy-semmit típusú megállapodásba kényszerítik partnereiket. Most azonban, hogy a BitTorrent alternatívát kínál, lehetséges, hogy több és több művész fog visszalépni az olyan publikációs lehetőségektől, melyek túlzottan megnyirbálják a nekik jutó jövedelmeket vagy túl sok mindenben korlátozzák szabadságukat.

Forrás: engadget.com

Fotó: musically.com és mb5u.com

Írta: Ambróz Nóra