Jump to content

A 3D-nyomtatás új életre kelti a kötött pulcsikat

2014. 11. 12. 20:00

Manapság sokan egyetértenek azzal, hogy kötni, horgolni nem éppen izgalmas elfoglaltásg. A kihalófélben lévő hobbikat azonban még korai volna temetni, hiszen a finom kézimunkák kreatív alkotói újabb és újabb ötletekkel állnak elő, melyek új színt visznek a fonalművészetbe. Ezúttal 3D nyomtatott-kötött remekekről lesz szó.

Ha azt gondolod, hogy kötni annyit jelent, mint hogy egész este csak egy sima-egy fordított szemeket gyártani mechanikusan egymás után, akkor nagyon tévedsz. A kissé unalmasnak tűnő hobbi számos kreatív lehetőséget rejt magában, melyek közül egyik a hibrid kötésművészet.

A Manchester School of Art (Manchesteri Művészeti Főiskola) kutatói a klasszikus kézimunkával kötött darabokat 3D-nyomtatott kiegészítésekkel tették érdekessébbé, így adva szó szerint egy új dimenziót a fonalból készült alkotásokhoz.

Megközelítésük lényege, hogy a pamut szálak közé úgy kevernek 3D-nyomtatással gyártott formákat, hogy azok színükkel és textúrájukkal gazdagítsák az alkotás külsejét, ám megtartsák annak hordhatóságát és flexibilitását.

A korai remekeket egyelőre nem mondanánk divatosnak, legfeljebb érdekesnek, ugyanis egészen új divatipari lehetőségeket tárnak fel. Hamarosan talán egy szimpla kötött/horgolt holmit is designeri darabbá lehet majd tenni néhány 3D-printelt elemmel, bár ez még kicsit odébb van. Egyelőre az alkotások megtekinthetőek a Knitting Nottingham kiállítás keretein belül november 28-ig Angliában.

Forrás és fotó: engadget.com és knittingindusrty.com

Írta: Ambróz Nóra