Jump to content

Utcalámpából e-car töltőállomás a BMW-től

2014. 11. 10. 21:00

Az utcai lámpákban máris szaladgál az elektromosság, így nem is rossz ötlet, ha azok felé nézegetünk, mint megoldásra, mely lehetővé tenné, hogy kényelmesebb és hozzáférfhetőbb legyen az elektromos autók töltése. A BMW szerint legalábbis, ez a jövő.

A fenti gondolatok mentén haladva indult meg a BMW-nél a fejlesztés, melynek eredménye a Light and Charge LED utcai lámpa, mely amellett, hogy biztosítja a fényt a ház előtt, képes feltölteni az elektromos autók akkumulátorát is. A találmány egyik jelentős előnye, hogy a városok már meglévő és működő infrastruktúráját használja ahelyett, hogy új állomások kellenének. Ebből adódik, hogy az üzemeltetők számára is kisebb költségeket jelentene a rendszer kiépítése.

Érdemes megemlíteni a dolog másik előnyét. Még külföldön is egyelőre csak nagyon limitált, hogy hol és mikor tölthetsz fel egy elektronikus autót. Ilyen módon azonban végre nem kéne folyton a kilométert számolni, hiszen sokkal többször lenne elérhető közelségben egy töltőálomás. Elméletileg néhány éven belül a fejlett világ bármely utcájába nyugodtan behajthatnál úgy, hogy tudod, van legalább egy töltőlámpa valahol.

Ez egyébként nem az első kísérlet az elektonikusautóbarát utcalámpákkal. Olyan cégek, mint az Intelilight kísérleteztek már korábban hasonló technológiával. Ennek ellenére azonban a BMW lehet az első a megvalósításban. A feltételezés alapja, hogy autógyártás óriása bejelentette, hogy jövőre egy tesztet vezetnének be Münchenben, melyből kidderülne, mennyire válik be a töltállomásként funkcionáló lámpa.

Természetesen még jó idő el fog telni, mire valóban mindenhol lehetőséged lesz feltölteni egy elektronikus kocsit, ám lássuk be: végre legalább eggyel közelebb van a dolog a valósághoz.

Forrás és fotó: engadget.com és telegraph.co.uk

Írta: Ambróz Nóra