Jump to content

Steve Jobs emlékművét szétszedték Oroszországban

2014. 11. 05. 14:00

Steve Jobs szentpétervári emlékművét megszüntették Oroszországban, miután az Apple jelenlegi vezérigazgatója, Tim Cook nyíltan vállalta homoszexualitását. A világ némiképpen megdöbbenten áll az események előtt, melyekre legalábbis sánta magyarázatot adott az emlékművet elbontó cég.

Miután Steve Jobs 2011-ben meghalt, egy orosz vállalat emlékére egy hatalmas iPhone alakú emlékművet emelt, mely Jobs életéről mesélt mindazoknak, akik kifelé jöttek Szentpétervár egyik egyeteméről. Itt nincs másról szó, mint ártalmatlan tisztelgésről, nemde?

Magán az emlékművön nem volt semmi, a nyugalom megzavarására alkalmas, ám ennek ellenére a az iPhone-szobrot szétszedték. Ennek két oka is van. Először is a készítő cég úgy tekint a tettre, mint tiltakozásra az ellen, hogy az Apple globálisan kémkedjen felhasználói után és „informálja az amerikai hírszerzést a hallottakról.” A második ok azonban ennél zavaróbb, szinte mondhatnánk, hogy sértő és abszolút nem liberális.

Oroszországban létezik egy törvény, melynek célja a „meleg propaganda” visszaszorítása. Az emlékművet építtető vállalat erre hivatkozott még a bontás okán, ugyanis „szeretnék betartani az orosz törvényt, melynek célja, hogy megvédje a gyerekeket az olyan információktól, melyek a hagyományos családi értékeket tagadják.”

A probléma ezzel csak annyi, hogy az emléket egy régen halott Apple-vezérigazgatónak állították, nem pedig a nagyon is élőnek, aki nemrégiben a Bloomberg Businessweekben nyíltan vallott homoszexualitásáról. Kevesen értik tehát, hogy az emlékmű miként is tudná kikezdeni a szépséges, orosz családi szerkezetet. A tény, hogy a szobor egy iskola előtt volt, csak rontott a helyzeten, ugyanis a „homoszexualitás és más szexuális perverziók propagandáját” szigorúan tiltó orosz állam véleménye szerint, egyetlen pillantás a nagyra nőtt iPhone-ra elég ahhoz, hogy az orosz aranyifjak teljes mértékig átgondolják szexuális orientációjukat és elinduljanak a bűn sötét útján.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: nbcnews.com és smh.com.au

Írta: Ambróz Nóra