Jump to content

Kína lézert vet be a drónok ellen

2014. 11. 05. 18:00

A Kínai Népköztársaság nem tűri, hogy légterében alacsonyan szálljanak az idegen drónok. Olyannyira nem, hogy az aprócska fürkészek ellen kész egy komplett lézer rendszert felépíteni, mely szavatolja az ország biztonságát a kíváncsiskodókkal szemben.

A nép védelme érdekében Kína lézeralapú rendszert hozott létre, mely képes lelőni minden kicsinyke kémegységet 2 km-ről. A hivatalos Xinhua hírügynökség szerint a technológia képes 5 másodpercen belül megsemmisíteni bármilyen drónt, amint azt bemérték, még akkor is, ha az 500 méter magasan repül.

A rendszer állítólag kivételesen hatékony. Nem kegyelmez még a 180 km/h-val száguldó UAV-oknak sem. A kezdeményezés célja elsősorban az egyes események biztonságának erősítése városi környezetben és a nem engedélyezett felderítés megakadályozása.

A rendszer felszerelhető bármilyen ma is létező járműre, így gátolva meg azt, hogy a bajkeverők és drónjaik problémát okozzanak.

A Kínai Fizkai és Mérnöki Akadémia (China Academy of Engineering Physics, CAEP) közleménye szerint a teszten jól szerepelt a rendszer: 100%-os sikerrel pusztította el a próbamenet alatt szabadon engedett több mint 30 drónt. A CAEP ezek után szeretné továbbfejleszteni alkotását, mely kissé robusztusabb és nagyobb hatókörű lenne.

Forrás: engadget.com

Fotó: globalnews.ca

Írta: Ambróz Nóra