Jump to content

Miért zuhant le a Virgin Galactic Spaceship Two?

2014. 11. 03. 16:00

Korábban már hírt adtunk arról, hogy tesztrepülésre kész a Virgin Galactic űrhajója, mely jövő évtől turistákat lenne hivatott szállítani az űrbe. Sajnálatos módon azonban az űrhajó csődöt mondott a próbamenet során, így az esemény tragédiába torkollt.

A Virgin űrrepülésre szakosodott része, a Virgin Galactic nemrégiben elvesztette a Spaceship Two elnevezésű, fejlesztés alatt álló űrhajóját, amikor az éppen tesztrepülést végzett a kaliforniai Mojave-sivatag fölött.

A vállalat ekkor a következő bejelentést tette:

„A Virgin Galactic partnere, a Scaled Composites a mai nap folyamán korábban elindította a SpaceShip Two tersztrepülését. Ennek során a jármű súlyos anomáliák miatt tönkrement. Legfontosabb most számunkra a pilóták hogyléte, ami egyelőre sajnos ismeretlen. Szorosan igyekszünk együttműködni az illetékes hatóságokkal, hogy megtudjuk mi volt a baleset oka és amint tudunk valamint, azonnal közöljük”.

Azóta kiderült többek között a pilóták sorsa. Míg egyikőjük meghalt a balesetben, addig társának sikerült még éppen időben katapultálni, így súlyos sérülésekkel ugyan, de életben maradt. Ejtőernyőjével a baleset helyszínétől több mint egy kilométeres távolságban ért földet, derül ki a Reuters híradásából.

Ezt megelőzően még a Virgin Galactic arról számolt be, hogy a Spaceship Two a levegőben van és épségben maradt azt követően, miután levált az indító WhiteKnight Two egységről. A balesetet okozó probléma ezt követően lépett fel. Egyes feltételezések szerint az új, nagyobb hatákonyságot biztosító üzemanyag okozta a tragédiát.

Sajnos az ilyen balesetek mostanában nem ritkák. A hét folyamán az Orbital Sciences veszített el egy legénység nélküli Antares rakétát egy kilövés során, míg korábban, augusztusban a SpaceX egy másik rakétája robbant fel egy szerencsétlenül sikerült teszt folyamán.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: scalemodelnewa.com és truthrevolt.org

Írta: Ambróz Nóra