Jump to content

Irónia: a Facebook anonim hálót fejleszt

2014. 11. 02. 20:00

Méghozzá nem is akármilyet. A szociális hálóóriás gárdája a világ legnagyobb anonim közösségét szeretné létrehozni. Ironikus, hogy éppen az a csapat, akik eddig a valódi néven való regisztrálás élharcosai voltak.

Facebook. Az az oldal, ahol az emberek személyes életük minden apró részletét megosztják, hogy aztán ismerőseik csámcsoghassanak rajta, elérhető immár anonim hálózatként, mely éppen ennek az ellenkezőjére szolgál.

Tor böngésződet használva kövesd az alábbi linket és máris közölheted barátaiddal, hogy a Blaha sarkán lévő Mekiben leszel az este, anélkül, hogy rendőrség tudná, merre jársz. Egészen eddig a Facebook a Tor proxikból álló világméretű hálózatát aljas botnetként kezelte, melynek célja, hogy lehetővé tegye az emberek számára, hogy egymást bökdössék a sötétség leplébe burkolózva.

Ebben a kísérletben azonban a felhasználók egyenesen a Facebook központi infrastruktúrájához kapcsolódhatnak, melynek során a kommunikáció az elejétől a végéig a cég adatközpontjait használva zajlik le. Egyelőre a kísérlet még csak halovány remény azoknak, akik privátszférájuk szentségét féltették, ám az egyik szoftver fejlesztő mérnök, Alex Muffett elárulta, hogy reményeik szerint a mobil oldal is hamarosan elérhető lesz azonos módon.

Forrás: engadget.com

Fotó: coverphotobox.com

Írta: Ambróz Nóra