Jump to content

Az ujjlenyomat-zár nem véd a virginiai rendőröktől

2014. 11. 01. 16:00

Sajátos kettős mérce szerint ítélt a virginiai bíróság annak ügyében, hogy mi áll egy rendőrnek jogában és mi nem. Az teljesen rendben van, hogy az ujjlenyomatzárat kinyittatják a vádlott telefonján, ám kódokat sosem kérhetnek. A döntés hátterében álló indoklás legalábbis érdekes.

Még mielőtt külföldön, egészen pontosan Virginiában bajba kerülnél tudd, hogy a telefonod átkutatásától a rendőröket az ujjlenyomatazonosítással működő képernyőzár nem tartja vissza. Ezzel szemben azonban senki nem kötelezhet arra, hogy a kioldó kódokat is megmondd, amennyiben van ilyened.

A különös jogi kiskapu alapjául egy sajátos precedens szolgált, melynek során az államban egy olyan per folyt, ahol a vádlott telefonjában értékes információk rejtőzhettek, melyek az ügy végkimenetelében is döntő bizonyítéknak számítottak volna.

A The Virginian-Pilot szerint végül az amerikai jog egy kiskapuját sikerült a vádlottnak kihasználni, aminek okán nem kell megadnia kódjait, melyeket mivel többször is használhat valaki nem csak telefonja adatait, de banki információit, netán pénzét is hozzáférhetővé tennék. Ezzel szemben az ujjlenyomatot a rendőrség ígyis-úgyis leveszi, így semmilyen új információ nem kerül a birtokukba, szól az indoklás. Ugyanez vonatkozik a DNS- és írásmintákra is. Az ítélet természetesen még csak elsőfokú és csupán Amerika egyetlen államára vonatkozik, ám könnyen lehet, hogy hamarosan világszerte bevett eljárásnak lesz alapja.

Forrás: engadget.com

Fotó: businessinsider.com.au és mashable.com

Írta: Ambróz Nóra