Jump to content

Mit szól a világ az internetadóhoz?

2014. 10. 27. 20:00

Nem hiszem, hogy részletezni kéne, hogy hazánkban kinek, mi a véleménye az internetadó bevezetésének tervéről, azonban talán kevésbé köztudomású, hogy külföldön miként látják a helyzetet. Következzen az Engadget és a Wall Street Journal álláspontja a cikket lehető legpontosabb fordításban idézve.

„Magyarországnak pénzre van szüksége, így egészen okos ötletnek tűnik, hogy éppen egy lassan nélkülözhetetlen szükségletté váló dolgot adóztassanak meg: az internetet. Sajnálatos módon azonban az elképzelés csak addig nézett ki jól, míg a nemzet pénzügyeseinek fejében forgott, ám valahogy a lakosság nagy része nem osztotta az ötlet nagyszerűségének érzését.

Emiatt több tízezer magyar töltötte a szombat estét Budapest utcáin tüntetéssel. A Wall Street Journal jelentése szerint az emberek úgy gondolják, hogy az adó bevezetésével a kormánynak az is célja, hogy korlátozza a lakosság információhoz való hozzáférését, amennyiben az nem a kormánypárti média útján óhajt tájékozódni.

A hírek hallatán nem csak a helyi internetszolgáltatók hördültek fel, de Európa digitális főnöke, Neelie Kroes is, aki Twitteren keresztül úgy nyilatkozott, hogy ez a mozdulat „a magyar kormány szégyene”.

A másik oldalról a kormány megígérte, hogy az adó felső határa 700 Ft lesz (nagyjából 2,88 dollár) havonta és kiemelték azt is, hogy céljuk az lenne, hogy ezt a pénzt a szolgáltatók fizessék meg, ne a háztartások. Ennek ellenére azonban nem lennénk meglepve, ha a cégek innentől 701 Ft-ot számolnának fel havonta mindenféle karbantás és egyéb ürügyekkel a számlákon.”

Forrás: engadget.com

Fotó: rt.com

Írta: Ambróz Nóra