Jump to content

Kontrasztban hazánkkal: ingyen WiFi Olaszországban

2014. 10. 27. 21:00

Az olasz kormány másként nyúl az internethez, ha pénzt szeretne pumpálni a kormány kincstárába. Reményeik szerint az ország nagyrészében elérhető ingyenes WiFi csábítóbb turisztikai célponttá teszi az olasz városokat és segít élénkíteni a gazdaságot.

Mit lehet tenni egy akadozó gazadasággal? Élénkítsük a turizmust? Csökkentsük az adókat? Nos Olaszország egy kicsit máshogy közelíti meg a megoldást: ingyen WiFi-t tesznek elérhetővé az ország nagy részében.

A felvetéssel több mint száz törvényhozó értett egyet, miszerint az elkövetkező három év során az ország mintegy 5 millió eurót fordítson a hotspotok kiépítésére többezer helyen országszerte. Ebbe beletartoznak a repülőterek, a nagyobb plázák, sőt még a tárgyalótermek is.

Elméletileg ezzel a lépéssel szeretnének kompenzálni az országban elérhető gyenge sávszélességmiatt, ugyanis az olaszoknak mindössze egy százaléka rendelkezik 30 Mbps-es vagy gyorsabb internettel. Emellett szeretnének segíteni az országba látogató turistáknak is, akik enélkül kénytelen lennének offline tölteni a nyaralást.

Azt egyelőre nehéz megítélni, hogy a dolog működni fog-e. Annak ellenére ugyan, hogy tudnánk posztolni egy Prada bolt elől a Facebookunkra, még nem jelenti azt, hogy rögtön vennénk is valamit, de a dolog nem is feltétlenül így szeretne működni. Valószínűleg a mindenféle egyéb költségek határozzák majd meg, hogy a hálózat működőképes lesz-e. A kiépítésre szánt összeg nagyjából a szükséges hardverek költségeit fedezi, ám a fenntartás emellett még kétséges, ráadásul semmit nem ér az egész kezdeményezés, ha az eredmény egy folyton összeomló, túlterhelt rendszer lesz.

Egyelőre még nincs semmi sem kőbe vésve és valószínűleg a 2015 közepére tervezett parlamenti ülésig nem is lesz, ám addig még számos átalakítás és finomítás teheti működőképessé a szimpatikusnak tűnő ötletet.

Forrás: reuters.com

Fotó: bhmpics.com és ticketspy.nl

Írta: Ambróz Nóra