Jump to content

Kevés nő programozik – a ’80-as évek a felelősek

2014. 10. 26. 18:00

Ha esetleg te is ezen a területen dolgozol, akkor tudod, hogy feltűnően kevés nő szeretne az informatika területén magasabb végzettséget szerezni. Az NPR felmérése szerint az 1980-as évek reklámjai által kialakított sztereotípiák a felelősek a terület erős férfitöbbségéért.

Ha visszatekintünk az 1980-as évek elejére, akkor láthatjuk, hogy egy darabig a informatika éppen annyira vonzó volt a nők számára, mint az orvoslás, a jog vagy az egyéb reál területek. Ez így volt egészen 1984-ig, amikor is az informatikában mesterfoknak megfelelő szintű diplomát megcélzó nők száma elkezdett esni. Ez egészen napjainkig körülbelül így maradt, amikor is elérte a többi területhez viszonyított 20%-os arányt.

A jelenség hátterében az NPR Planet Money kezdeményezése különös dolgot fedezett fel, mely megválaszolhatja, hogy miért is alakult ki ez a tendencia. A kérdés szakértői szerint azért, mert a számítógépeket egyszerűen ekkor kezdték el „fiús játékként” reklámozni, melyet csak tovább erősített a korai ’80-as évek „geek” kultúrája. Ennek részeként olyan regények születtek, mint a „Hackers”, míg a filmek olyan sztereotípiákat ábrázoltak, mint a „WarGames” és a „Weird Science”.

Ennek eredménye lett, hogy a nők ki lettek zárva kissé a körből. Nem sok idő kellett ahhhoz, hogy azok a lányok, akik informatikai területek szerettek volna felsőfokú végzettséget szerezni, inkább olyan más tudományos munkát kerestek, melynek során nem kellett, hogy alacsonyabbrendűnek érezzék magukat.

Mostanra már vannak jelek, melyek arra mutatnak, hogy az egyensúly majd szépen lassan visszaáll, ám addig is érdemes elgondolkodni, hogy nem ugyanez az ok áll-e esetleg amögött, hogy a technológia területén dolgozók nőknek ma is számos hátrányos megkülönböztetéssel kell szembenézniük.

Forrás és fotó: engadget.com és thetakeaway.org

Írta: Ambróz Nóra