Jump to content

Norvégia új bankjegyei – művészi pixelek

2014. 10. 12. 16:00

Ha szereted a pixel artot, azaz tetszenek a néhány kockára egyszerűsített, old-school gaming érzéssel rendelkező alkotások, akkor nemsokára csak azért fogsz elzarándokolni Norvégiába, hogy egy kisebb címletű papírpénzt hazahozz. A norvég bank ugyanis a legújabb papípénzek design-jához fantasztikus, pixel képeket választott.

A legújabb norvég bankjegyek szószerint művészi alkotások. Persze ismerjük a klasszikus megoldásokat, híres emberekkel, épületekkel, az ország nevezetességeivel stb. Azonban Norvégia haladó, fejlett országként szeretné reprezentálni magát, így egy modernebb, érdekesebb koncepció mellett döntött, ami az új bankjegyek mintáját illeti.

Miután az ország felelős pénzintézete, a Norges Bank új bankjegyek kiadása mellett döntött, meghívtak jó néhány művészettel és designnal foglalkozó csoportot, hogy alkossák meg az ország új papírpénzeit. A választás végül két igen jól sikerült alkotásra esett.

Míg a jövendőbeli norvég címletek elején egy körülbelül tradícionálisnak mondható, ám csinos megoldás szerepel, addig a hátoldal merészen formabontó. A művészi, pixeles alkotásokon a legszebb norvég tengerpartok képei láthatóak itt.

A kreálmány felelőse az oslói Snøhetta csoport, akik gyakorta alkalmaznak hasonlóan progresszív gondolkodást művészetükben. Elmondásuk szerint a képek úgy lesznek egyre absztraktabbak, ahogy nő a pénzek értéke. Ennek megfelelően az 50 kroner bankjegyén még egy idilli tájat látunk, míg az ezresen egy széfútta lila tengert. Az új designnal rendelkező papírpénzek 2017-től kerülnek forgalomba.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra