Jump to content

A Microsoft dolgozói gárdája

2014. 10. 06. 14:00

Az IT-szférában tevékenykedő cégek körében gyakori probléma felvetés, hogy nem foglalkoztatnak elég nőt vagy nagyon kevés a fekete, ázsiai és egyéb alkalmazottjuk. A Microsoft az egyenlőtlenségek leküzdése érdekében számos lépést tett, a következő Diversity Report-ból kiderül mennyire jártak sikerrel.

A Microsoft dolgozóinak még mindig 71%-a férfi. Ez továbbra is egy nagyon masszív többség, így a cég azt nyilatkozta, hogy még sok dolguk lesz a nemek kiegyenlítéséig. Összességében azonban a munkaerő 29%-a nő, ami nem is annyira rossz, ha megnézzük az előző évek statisztikáit, derült ki egy a ZDnet által megkaparintott belső emailből.

Ez a bizonyos elektronikus levél a Microsoft legfőbb HR-esétől (Executive Vice President of Human Resources), Lisa Brummeltől érkezett, aki arról számolt be a dolgozóknak, hogy a nők foglalkoztatásának aránya 24%-ról emelkedett 29%-ra az év folyamán. Ugyanez az email számot ad a nőkön kívüli más, (etnikai, faji) kisebbségek helyzetéről, mely szintén 24%-ról kezdett el javulni és már 27%-nál tart. A legalább középvezetői körökben ennél jobb a helyzet, itt a tavalyi 33%-hoz képest, már 40% nő dolgozik.

A cég a pontosabb tájékoztatás érdekében egy a diverzitást számontartó weboldalt is létrehozott, ahol az alkalmazott munkaerő nemek és a etnikum szerinti arányait követheted nyomon. Ebből kiderül, hogy az alkalmazottaknak nem csak, hogy 71%-a férfi, de ráadásul 60,6% fehér ember, 28,9% ázsiai, 5,1 hispán/latino és mindössze 3,5% afroamerikai/fekete. A maradék 2% magát több rasszból származónak, indiánnak (amerikai vagy alaszkai őslakos) illetve hawaiiként definiálta.

Akárcsak az Apple, a Twitter és a Facebook csapata, úgy a Microsoft is azt nyilatkozta, hogy szeretnének javítani az arányokon.

Forrás és fotó: thenextweb.com

Írta: Abróz Nóra